MücriM
Neden Hep Yorgunum? 112
MücriM
Neden Hep Yorgunum? 112
MücriM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Tut Elimden Tut Ki Edemem Sensiz Rabbim..
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
“İnsanlara merhamet etmeyene Allah merhamet etmez.'' (Müslim, Fedâil, 66; Tirmizî, Birr, 16)
“Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir'' (Tirmizî, İlm, 14)
Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. Ama o sizin kalplerinize ve işlerinize bakar.(Müslim, Birr, 33; ‹bn Mâce, Zühd, 9;Ahmed b. Hanbel, 2/285, 539.)
Bir müslümanın diktiği ağaçtan veya ektiği ekinden insan, hayvan ve kuşların yedikleri şeyler, o müslüman için birer sadakadır.(Buhârî, Edeb, 27; Müslim, Müsâkât, 7, 10)

 

 Neden Hep Yorgunum?

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
MücriM
Admin
MücriM


Mesaj Sayısı : 1746
Site Aktifliği : 5282
Kayıt tarihi : 24/09/08

Neden Hep Yorgunum? Empty
MesajKonu: Neden Hep Yorgunum?   Neden Hep Yorgunum? EmptyPtsi Ağus. 17, 2009 6:56 pm

Nedeni

Kişi “yorgunum” der, check up ve taramalardan geçer. Hiçbir şey bulunamaz. Dinlenmek ile geçmeyen, tahlil bulgusu ve organik bulgu göster meyen yorgunluklar depresyonun bir türüdür, yani örtülü maskelenmiş bir depresyondur. Ya da atipik depresyon olarak da bilinir. Tek belirtisi yorgunluktur. Depresyonun sekiz belirtisinden birisi enerji azalması dır. Bu belirti daha ön plana çıkar ama depresyonun tipik hüzün, elem, keder duyguları pek yaşanmaz.

Kimlerde görülür?

Depresyona yatkın bazı kişilikler vardır. Stres altında hemen ümitsizliğe, karamsarlığa düşen mükemmeliyetçi kişilerdir. Her şey iyi, mükemmel, kusursuz gitsin isterler. Kendilerine ekstra sorumlu luk yüklerler. Yani hayatın o insanın yaşaması gereken in dışında ailelerinin, arkadaşlarının, dostlarının, bütününün hatta toplumun, hükümetin her türlü sorumluluğunu kendi üzerlerine alırlar. Bu da zihinsel yüklenmeye neden olur. Bu durum düşünce süreçlerini yavaşlatır, bellekte zayıflamaya neden olur. Kişilerin beklentileri yüksek yapabildikleri düşük olduğu için zihinsel yorgunluk bedensel yorgunluğa dönüşmeye başlar.

Belirtileri nelerdir?

Kişinin enerjisi azalmıştır. Bir bardağı bile dinlene dinlene yıkıyor, merdiveni dinlene dinlene çıkıyordur. Sürekli yatma eğiliminde olur, hiçbir şey yapmaz, gider yatar. Yatağını hiç toplamaz.

Bu kişiler tembel, üşengeç zannedilir Halbuki kişinin yorgunluğu istem dışı bir durumdur. Unutkanlık, konsantrasyon güçlüğü görülebilir.

Bu kişiler yatakta yatar, ama uyumuyordur. Kesik kesik uyudukları için gece uyku kalitesi de bozuktur.

Bu kişilerde beyinde enerji düzeyi ile ilgili olan kimyasal maddeler, serotonin ve noradrenalin azalmıştır. Atipik depresyonlar kadınlarda farklı, erkeklerde farklı belirti verir. Erkeklerde mesela alkole sigaraya yönelme, sinirlilik hali, olur olmaz şeylere öfkelilik hali gelişebilir. Atipik depresiyon kadınlarda ise temizlik hastalığı, yorgunluk hali şeklinde kendini gösterebilir.

Tanısı nasıldır?

Yorgunluğun tanısını koyabilecek özel testler bulunmuyor. Başka hastalıkların varlığını dışlamak için bazı tahliller yapılır. Kişide devamlı yorgunluğun olması, dinlenmede bu yorgunluğun geçmemesi, iş, eğitim, bu yorgunluğun sosyal ve özel yaşamdaki aktivitelerde azalmaya yol açması, kas ağrısı, unutkanlık, kas ve eklem ağrıları, konsantrasyon güçlüğü, sabah uyanınca kendine gelememe, uykusuz luk görülmesi başlıca belirtileridir.

Tedavisi nasıldır?

Böyle durumlarda tedavide yorgunluğu giderici, uyarıcı ilaçlar verilir. Şimdi hem uyarıcı hem de antidepresan özelliği olan ilaçlar var. Bunlar ile oldukça başarılı sonuçlar alınabiliyor.

Kişide arka planda eğer ruhsal bir patoloji var ise onun ile ilgili tedavinin de göz ardı edilmemesi gerekir. İlaç tedavisinin yanı sıra düzenli beslenme programları ve fizik tedavi de uygulanır.

Ayrıca temiz havada bol oksijen alınması, bol su içerek vücuttaki böbreklerden toksinlerin atılabilmesi yorgunluğun önlenmesi için önemli.

Beslenme ve Yorgunluk

Kandaki şeker düştüğü zaman vücut savunmaya geçer. Kastaki kaloriyi tüketmeye başlar ve kaslar gevşer. Yanlış beslenenler, diyet yapacağım diye abartılı diyet yapan kişilerde bir müddet sonra yorgunluklar oluşur.

Kafeinli İçecekler ve Yorgunluk

Kafein gibi uyarıcı maddeler belli bir dozu aşmadıktan sonra kişinin yorgunluğunu gidermek için etkili olabilir. Kafein uygun miktarlarda tüketildiğinde yararlıdır. (Prof. Dr. Nevzat TARHAN, Tefekkür Dergisi)

Yazar: Hanimlar.com
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://mucrim.eniyiforum.org
aSuDe
Admin
aSuDe


Rep Puanı : uğurböcüğü
Mesaj Sayısı : 2142
Site Aktifliği : 6286
Kayıt tarihi : 24/09/08
Yaş : 39

Neden Hep Yorgunum? Empty
MesajKonu: Geri: Neden Hep Yorgunum?   Neden Hep Yorgunum? EmptyÇarş. Ağus. 19, 2009 8:24 am

Faydalı bilgiler, teşekkürler Adminim
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Neden Hep Yorgunum?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Allah Kâinatı Yaratmaya Neden Lüzum Gördü ve Neden Daha Önce Yaratmadı?
» SABAH NAMAZINA KALKMAMA BAHANELERİ - I-Çok yorgunum, uykum var
» Evlilikler neden yıpranır?
» Neden ve Niçin Namaz?
» Bayanlar Neden Ağlar?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
MücriM :: Serbest Kürsü :: Sağlık-
Buraya geçin: