MücriM
Oruçlu hanımların özel suallerine cevaplar 112
MücriM
Oruçlu hanımların özel suallerine cevaplar 112
MücriM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Tut Elimden Tut Ki Edemem Sensiz Rabbim..
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
“İnsanlara merhamet etmeyene Allah merhamet etmez.'' (Müslim, Fedâil, 66; Tirmizî, Birr, 16)
“Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir'' (Tirmizî, İlm, 14)
Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. Ama o sizin kalplerinize ve işlerinize bakar.(Müslim, Birr, 33; ‹bn Mâce, Zühd, 9;Ahmed b. Hanbel, 2/285, 539.)
Bir müslümanın diktiği ağaçtan veya ektiği ekinden insan, hayvan ve kuşların yedikleri şeyler, o müslüman için birer sadakadır.(Buhârî, Edeb, 27; Müslim, Müsâkât, 7, 10)

 

 Oruçlu hanımların özel suallerine cevaplar

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
MücriM
Admin
MücriM


Mesaj Sayısı : 1746
Site Aktifliği : 5282
Kayıt tarihi : 24/09/08

Oruçlu hanımların özel suallerine cevaplar Empty
MesajKonu: Oruçlu hanımların özel suallerine cevaplar   Oruçlu hanımların özel suallerine cevaplar EmptyCuma Ağus. 21, 2009 3:17 pm

Medine hanımları için yapılan makbul dua şöyleydi: Allah, Ensar hanımlarına rahmet eylesin.Onların utanma duyguları, dinlerinin hükümlerini öğrenmelerine mani olmadı!.. Evet,utanma duygularını dinin emirlerini öğrenmeye mani hale getirmek, bu duyguyu yanlış yerde kullanmaktır. Bu anlayış içinde bir kısım özel sual ve cevapları arzedeceğiz. İnşaallah faydalı olur, doğru amel etmeye vesile teşkil ederiz.

Sual: Ramazan boyunca mukabele dinliyoruz. Ancak bir müddet sonra özür hali başlıyor, böylece mukabelemiz de yarıda kalıyor. Okunan Kur’an’ı dinleyemez oluyoruz. Bunun bir çaresi yok mu? Kur’an’ımızı dinleyemez miyiz?

Cevap: Özürlü hanım Kur’an’ı dinleyemez diye bir hüküm yoktur. Olan hüküm, Kur’an’ı dinlemek için camiye giremez şeklindedir. Bu sebeple, mukabele camide okunuyorsa dinlemeniz mümkün olmaz. Ama cami dışında bir yerde okunuyorsa yine gidilir ve dinlenebilir. Bundan da anlaşılıyor ki, özürlü halde bulunanlar Kur’an–ı Kerim’i dinleyebildikleri gibi, mevlidi ve diğer kasideleri de rahatça dinleyebilirler. Özürlü halde bulunmaları böylesi dinî merasimlere gitmelerine engel teşkil etmez. Yeter ki girilmesi caiz olmayan cami içinde icra edilmesin.

Sual:
Oruçlu iken muayyen hali başlayan hanım, orucuna devam mı eder, yoksa özrünün başlamasından dolayı hemen orucunu bırakıp su içer, yemek mi yer? Uygun olanı devam etmesi mi, yoksa bozması mı?

Cevap: Oruçlu iken muayyen halin başladığını anladığı andan itibaren orucunu bozar, devam etmeyi düşünmez. Zira özrün başlaması, orucun devamına manidir. Bu halde iken oruçlu gibi durulamaz. İsterse iftar saatine girilmiş olsun. Oruç bozulur.

Sual:
Sahurda yıkanması gereken kimse, vaktin darlığından dolayı gusletmeye imkan bulamasa, bu halde iken sahurunu yapabilir mi? Yoksa o gün yemeksiz, aç olarak mı oruç tutacaktır?

Cevap: Sahurda yıkanması gereken kimse buna vakit bulamayacaksa, elini, ağzını yıkar, sonra yemeğini yiyip suyunu içer, bundan sonra guslünü yapar. Yıkanmamış olması, sahur yemeğini yemesine mani olmaz. Ekmeğe değen elini, ağzını yıkaması yeterlidir.

Sual: Kirlenmede kullanılan (pamuk gibi) temizlik malzemelerini yıkamalı, sonra yakmalı, yahut da gömmeli, şeklinde söylentiler doğru mu? Bugün bu mümkün mü?


Cevap: Bu konuda mahremiyet esastır. Bu sebeple bir torbaya koyup iyice ağzı bağlandıktan sonra çözülmeyecek şekilde çöpe atmalı, bir tiksintiye sebep olunmamalıdır. Başka zorlamaya gerek yoktur.

Sual: Astım hastasıyım ve nefes almayı kolaylaştıran sprey kullanıyorum. Bu sprey orucu bozar mı?

Cevap:
Bu meseleye farklı yaklaşanlar vardır. Ancak Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun “Günümüz Meselelerine Fetvalar” kitabında bu konuda izah vardır. Okuyucuma bu açıklamayı aynen arz ediyorum. İnşaallah kurtarıcı bir fetva olsa gerektir. 94. Fetva’da şöyle denmektedir: “Nefes darlığından muzdarip bir kimsenin bronşlarını genişletip bir müddet rahat refes alıp vermesini sağlamak amacıyla ağıza sıkılan sprey orucu bozar mı? Yoğunlaştırılmış sun’î oksijen, yiyecek, içecek cinsinden olmayıp sırf hastanın teneffüs imkânını kolaylaştırmak için kullanılan bir maddedir. Teneffüs, bütün canlıların yaşayabilmesi için en tabii hakkıdır. Astımlı hastanın fizikî yapısı oruç tutmasına müsait olup başka bir hastalığı da olmadığına göre, ilaç, ağız ve nefes boruları cidarlarında emilerek yok olduğu gerçeğinden hareketle ve orucun teşri hikmeti de dikkate alındığında, astımlı hastaların rahat nefes almalarını sağlama amacıyla ağıza püskürtülen oksijenli ilacın orucu bozmayacağı mütalâa olunmuştur.”

Sual: Sahurdan sonra gusleden kimse, orucum bozulmasın diye ağzına, burnuna su çekmez, bunu iftardan sonraya tehir eder, deniyor. Bu doğru olabilir mi?


Cevap: Hayır, asla doğru olmaz. Gusülde ağız ve burun içine su çekilmeyip kuru kaldığı takdirde gusül yapılmamış olur, yani cünüp beklemiş olur. Böyle bir bekleyişe hem gerek yok, hem de cevaz. Oruçlu iken de ağız ve burun içine su çekilmeli, boğazdan ve genizden aşağıya kaçırmamaya dikkat edilmelidir. Şayet hata ile su kaçarsa oruca yine devam etmeli, bu orucu sonra kaza etmelidir. Usulü budur.
AHMED ŞAHİN – Samanyoluhaber.com


Yazar: Hanimlar.com
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://mucrim.eniyiforum.org
 
Oruçlu hanımların özel suallerine cevaplar
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Kadınların Özel Hallerine Dair Soru Cevaplar
» Adanmış Bir İnsanın Özel Menfaati, Özel Bir Çıkarı Olmaz
» Hanımların denize girmesi nasıl olmalıdır?
» Namazla İlgili Soru ve Cevaplar
» Öğrencilerin Yazılıda Verdiği Komik Cevaplar‏

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
MücriM :: Mânâ :: Soru-Cevap ve Güncel Fetvalar-
Buraya geçin: