MücriM
İftar Sonrası Atıştırın 112
MücriM
İftar Sonrası Atıştırın 112
MücriM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Tut Elimden Tut Ki Edemem Sensiz Rabbim..
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
“İnsanlara merhamet etmeyene Allah merhamet etmez.'' (Müslim, Fedâil, 66; Tirmizî, Birr, 16)
“Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir'' (Tirmizî, İlm, 14)
Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. Ama o sizin kalplerinize ve işlerinize bakar.(Müslim, Birr, 33; ‹bn Mâce, Zühd, 9;Ahmed b. Hanbel, 2/285, 539.)
Bir müslümanın diktiği ağaçtan veya ektiği ekinden insan, hayvan ve kuşların yedikleri şeyler, o müslüman için birer sadakadır.(Buhârî, Edeb, 27; Müslim, Müsâkât, 7, 10)

 

 İftar Sonrası Atıştırın

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
aSuDe
Admin
aSuDe


Rep Puanı : uğurböcüğü
Mesaj Sayısı : 2142
Site Aktifliği : 6286
Kayıt tarihi : 24/09/08
Yaş : 39

İftar Sonrası Atıştırın Empty
MesajKonu: İftar Sonrası Atıştırın   İftar Sonrası Atıştırın EmptyPtsi Ağus. 31, 2009 6:55 am

İftar Sonrası Atıştırın
30 Ağustos 2009 12:53

İftar Sonrası Atıştırın 108180
Ramazan'da, sahurda ve iftar sonrası atıştırmalıklar, vücuda sağlık vermenin yanı sıra kilo kontrolünde de etkili.


Normal şartlarda abur cubur yemek tavsiye edilmez. Hatta çocukların bu tür yiyeceklerden mümkün olduğu kadar uzak tutulması gerektiği her fırsatta dile getirilir. Peki abur cubur yemenin faydalı olduğu yer hiç mi yok? Ramazan'da, sahurda ve iftar sonrası atıştırmalıklar kalp atışları ve tansiyon düzenlemesine yardımcı olabiliyor. Bu abur cuburlar vücuda sağlık vermenin yanı sıra kilo kontrolü üzerinde de etkili. Vücuttaki tüm organları ayakta tutan kalbi, özellikle Ramazan ayında alınacak bazı önlemler ile korumak mümkün.

Sahurda ya da iftar sonrasında yenen atıştırmalıklar doğru seçilirse kalbe faydalı olabilir. Bunun için atıştırmalıkların kan şekerini hızla yükseltmeyen, şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği, lif oranı yüksek, karbonhidrat oranı düşük gıdalardan seçilmesi çok önemli. Bu tür gıdalar arada açlık hissini bastıracak yemek konusunda aşırıya kaçılmasını engelleyici bir rol üstlenecektir.

Kolesterol kana karışıp kalp krizine sebep olabilir

İftar sonrası çay ve kahvenin yanında atıştırmalık olarak bol yağlı hamur işi gıdalar yemek kilo aldırabilir. Ayrıca, ağır ve yağlı bir yemek sonrası yenen bu tür yiyecekler, kolestrolü yükselttiği ve hemen kana karıştığı için kalp krizini tetiklemektedir. Ağır ve yağlı yemekler yendiğinde mide sindirim için daha çok çalışmak zorunda kalır. Bunların üstüne bir de yağlı ve hamur işi atıştırmalıklar eklenince kan akımı mide ve bağırsak bölgesine yoğunlaşır. Bu da tansiyon değişiklikleri ve nabız artışına sebep olacaktır. Bu nedenle Ramazan'da yemek düzeni metabolizmayı yormayacak şekilde ayarlanmalıdır.


İftar sonrası bu atıştırmalıklar kalbi koruyor

Humus kolesterolü düşürür:
Humuslu sebzeler ve taze sebzeler düşük miktarda kalori ve çok miktarda antioksidan içerir. Yağ oranları azdır, ancak lif bakımından zengin oldukları için doyum sağlar, kolesterolü düşürür,. Humus, iyi bir protein alternatifidir.

İftar Sonrası Atıştırın 108171

Günde bir küçük bitter çikolata: Meyvelerinizi biraz siyah çikolataya batırın. Meyveler iyi bir antioksidan ve kanser savaşçısıdır, kalp krizine karşı güçlü bir koruyucudur. Siyah çikolata da yüksek derecede antioksidan ve kalp krizi savaşçısı flavinol içerir. Siyah çikolata, reservatrol ve flavanoid içeriği ile kalp hastalıkları açısından faydalıdır. Çikolata tüketirken yüzde 70 ve üzeri kakao içeriği olan bitter çikolatalar seçilmelidir.




İftar Sonrası Atıştırın 108172

İftar sonrası kuruyemiş atıştırın: Kalp için yararlı olan kuruyemişler; fındık, ceviz, badem, kuru üzüm ve ay çekirdeğidir. Özellikle ay çekirdeği posalı bir yiyecektir ve kolesterolü düşürme açısından çok önemlidir. Doktor tavsiyelerine uyarak bu gıdaların günlük kaloriye ne oranda eklenebileceği tayin edilmeli. Özellikle badem ve ceviz faydalı diye çok miktarda tüketilmemeli. İçerdikleri kalori çok fazla olduğundan tüketimine dikkat etmelidir.

İftar Sonrası Atıştırın 108174

Yoğurtlu atıştırmalıklar iyi bir antioksidandır: Ceviz serpilmiş yağsız meyveli yoğurt, günlük doymuş yağ ve iyi bir şekilde antioksidan almak için iyi bir seçenektir. Yoğurt, keten tohumu serpilerek tüketildiğinde kolesterolü düşürme üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.


İftar Sonrası Atıştırın 108175
Üzüm ve nar suyu kalbe iyi gelir: Üzüm veya nar suyu iyi bir antioksidan kaynağıdır. Açlığı bastırmaya yardımcı olur. Üzüm ve nar suyu içindeki kırmızı rengi veren likopen sayesinde kalp için oldukça yararlıdır. Ramazan'da da tüketimi önerilmektedir.

Renkli besinler tüketin:
Doğadaki tüm renkli meyve ve sebzelerde bulunan alfa karoten, beta karoten ve likopen önemli bir antioksidan kaynağı. Özellikle domates ve üzüm gibi besinlerde bol miktarda bulunuyor. Ramazan'da da bol miktarda tüketimi kalp sağlığı açısından çok önemli.


İftar Sonrası Atıştırın 108176
İftar sofralarından balığı eksik etmeyin: Faydalı kolesterolü yükselterek kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olan omega 3 yağ asitleri de en çok balıkta bulunuyor. Balık da iftar sofralarında bulunması gereken çok önemli bir besin. Özellikle somon gibi balıkların tüketimi kan yağlarının düşürülmesinde de etkili.

C ve E vitamini tüketimine önem verin: C ve E vitaminleri ise antioksidan olup hücreleri korurlar. Magnezyum, potasyum gibi minerallerin de dengeli bir şekilde alınması tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur. E vitamini damar sertliği ve damar tıkanmalarını engelleyen çok önemli bir özelliğe sahiptir. Başta tahıllar olmak üzere ıspanak, kabak, lahana, marul gibi yeşil sebzelerde, zeytinyağı, balık yağı, fındık, ceviz, ton balığı, sardalye, yumurta sarısı, domates ve patateste bol miktarda bulunur. Özellikle bir avuç fındık günlük E vitamini ihtiyacını büyük oranda karşılamaktadır. C vitamininin de kalbi koruyucu etkisi vardır. Tansiyonu düşürür. Kandaki şeker miktarını azaltır. Başta turunçgiller olmak üzere, yeşil yapraklı taze sebzelerde, maydanozda, kabakta, soğanda ve domateste bol miktarda bulunur.


İftar Sonrası Atıştırın 108177


Yaban mersini mucizesi: Yabanmersini en çok lif ve C vitamini içeriği yüksek bir besindir. Bu nedenle az yağlı yoğurt ile kahvaltı ya da tatlı niyetine yenmesi kalp sağlığı açısından da önemlidir. Özellikle kalp damarlarının pıhtılaşması ve damar sertliği oluşumunun engellenmesi ve vücuda sağladığı antioksidan etki, atıştırmalık da olarak tüketiminin önemini artırmaktadır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
İftar Sonrası Atıştırın
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Üç Aylar Sonrası ve Şevval Orucu
» Depremin psikolojik çatlakları - Deprem sonrası psikoloji
» İftar Duası
» İftar ne ile açılır?
» İftar yemeğinde skandal tarif

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
MücriM :: Serbest Kürsü :: Sağlık-
Buraya geçin: