MücriM
Doktor Hastasını Bırakıp Cumaya Gidebilir mi ? 112
MücriM
Doktor Hastasını Bırakıp Cumaya Gidebilir mi ? 112
MücriM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Tut Elimden Tut Ki Edemem Sensiz Rabbim..
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
“İnsanlara merhamet etmeyene Allah merhamet etmez.'' (Müslim, Fedâil, 66; Tirmizî, Birr, 16)
“Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir'' (Tirmizî, İlm, 14)
Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. Ama o sizin kalplerinize ve işlerinize bakar.(Müslim, Birr, 33; ‹bn Mâce, Zühd, 9;Ahmed b. Hanbel, 2/285, 539.)
Bir müslümanın diktiği ağaçtan veya ektiği ekinden insan, hayvan ve kuşların yedikleri şeyler, o müslüman için birer sadakadır.(Buhârî, Edeb, 27; Müslim, Müsâkât, 7, 10)

 

 Doktor Hastasını Bırakıp Cumaya Gidebilir mi ?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
aSuDe
Admin
aSuDe


Rep Puanı : uğurböcüğü
Mesaj Sayısı : 2142
Site Aktifliği : 6286
Kayıt tarihi : 24/09/08
Yaş : 39

Doktor Hastasını Bırakıp Cumaya Gidebilir mi ? Empty
MesajKonu: Doktor Hastasını Bırakıp Cumaya Gidebilir mi ?   Doktor Hastasını Bırakıp Cumaya Gidebilir mi ? EmptyPtsi Eyl. 07, 2009 6:15 am

Soru : — Bazı hastalar her an bakıma muhtaç haldeler. Doktor yanında her an bulunması lâzım gelmektedir. Doktor yerine geçecek bir başka bakıcı bulunmadığı takdirde hastayı bırakıp cumaya gitmek câiz mi?

Cevap : — Hastanın cumaya gidip gelinceye kadar müsade etmeyecek kadar sıkı bir bakıma ihtiyacı varsa, bu ihtiyacı karşılayacak cuma mükellefiyetinde olmayan biri de mevcut değilse (cuma kendisine farz olmayan kadın gibi) bu bakıcı cumaya gitmeye mecbur olmaz. Cuma yerine öğle namazını kılmakla o günkü ibadet mükellefiyetini eda etmiş olur. Namaz borcuyla kalmaz.

Bu husus, bütün zaruri mecburiyetler için böyledir. Cuma namazında imtihana girmek zorunda kalan talebe, girmediği takdirde bu hakkını kaybediyor, bir daha kolayca o hakkı elde edemiyorsa imtihana girer, çıkınca kılınmış olan cuma namazı yerine o günkü öğle namazını kılar. Böylece öğle vakti ibadet mükellefiyetini yerine getirmiş olur. Cumayı kılamamışsa da öğleyi kılmış olmakla öğle ibadeti borcundan kurtulmuş olur.

Dinimizde, ya hep, ya hiç’cilik yoktur. Elbette ki, en güzel olanı cumayı kılmaktır. Şayet büyük veya küçük zaruretlerden dolayı cumayı kılamamışsa artık herşey mahvolmuş, dini hayatı yıkılmış demek değildir. Cumayı kılamayan, hiç olmazsa öğle namazını kılar, böylece yapılması lâzım geleni yapar. Öğle ibadeti borcunu eda etmekle vicdanen müsterih olur. Mes’uliyet, bu hakkını kullandırmayan idarecilere ait bulunur.

AHMET ŞAHİN
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Doktor Hastasını Bırakıp Cumaya Gidebilir mi ?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Günde Bir Yumurta, Doktor Bana Dokunma

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
MücriM :: Mânâ :: Soru-Cevap ve Güncel Fetvalar-
Buraya geçin: