MücriM
Türkiye'de İlk Kez Yetiştirildi - pepino 112
MücriM
Türkiye'de İlk Kez Yetiştirildi - pepino 112
MücriM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Tut Elimden Tut Ki Edemem Sensiz Rabbim..
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
“İnsanlara merhamet etmeyene Allah merhamet etmez.'' (Müslim, Fedâil, 66; Tirmizî, Birr, 16)
“Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir'' (Tirmizî, İlm, 14)
Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. Ama o sizin kalplerinize ve işlerinize bakar.(Müslim, Birr, 33; ‹bn Mâce, Zühd, 9;Ahmed b. Hanbel, 2/285, 539.)
Bir müslümanın diktiği ağaçtan veya ektiği ekinden insan, hayvan ve kuşların yedikleri şeyler, o müslüman için birer sadakadır.(Buhârî, Edeb, 27; Müslim, Müsâkât, 7, 10)

 

 Türkiye'de İlk Kez Yetiştirildi - pepino

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
aSuDe
Admin
aSuDe


Rep Puanı : uğurböcüğü
Mesaj Sayısı : 2142
Site Aktifliği : 6286
Kayıt tarihi : 24/09/08
Yaş : 39

Türkiye'de İlk Kez Yetiştirildi - pepino Empty
MesajKonu: Türkiye'de İlk Kez Yetiştirildi - pepino   Türkiye'de İlk Kez Yetiştirildi - pepino EmptyÇarş. Eyl. 30, 2009 6:20 am

Türkiye'de İlk Kez Yetiştirildi - pepino 110708


Türkiye'de İlk Kez Yetiştirildi
Kavun ile muz arasında bir aromaya sahip meyvenin faydalarını saymakla bitmiyor.
İnönü Üniversitesi Battalgazi Tacan Kampüsü'ne kurulan üretim seralarında Türkiye'nin hiçbir yerinde bulunmayan meyveler yetiştiriliyor.
Battalgazi Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Bayram Murat Asma, kurulan seralarda özellikle tropikal bir meyve olma özelliği taşıyan ve Türkiye'nin hiçbir yerinde yetişmeyen pepino yetiştiriciliği yapıldığını söyledi.

Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Asma, yüksekokulda bahçe tasarımı ve seracılık da yapıldığını anlattı. Uygun iklim ve toprak şartları nedeniyle Malatya ilinin çok sayıda meyve ve sebze türünü yetiştirme şansına sahip olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Asma, kendilerinin de yüksekokula ait serada tropikal ülkelerin meyvesi olan pepinoyu ürettiklerini kaydetti.

Meslek yüksekokullarının kalifiye ara elemanların yetiştirilmesi bakımından büyük önem taşıdığınınaltını çizen Doç. Dr. Bayram Murat Asma şunları söyledi: "Yüksekokulumuzda okuyan öğrencilerimizin uygulama yaparak pratiklerini geliştirmesi ve seracılığa yeni başlayan üreticilere istenildiğinde eğitim verilmesi amacıyla 2009 yılının Mayıs ayında 3 adet teknoloji serası kurulmuştur. Yaklaşık 80 bin TL'ye mal olan seralarımızın tüm giderleri İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik'in destekleri ile üniversite bütçesinden karşılanmıştır. Serada yapılan denemelerde Malatya için yeni olan pepino meyvesinden başarılı sonuçlar alındı. Eğitim ve üretim seralarında turfanda sebze dışında kesme gül, karanfil ve krizantem de yetiştirilmektedir."

Güney Amerika ülkesi Peru orjinli olan pepinonun patlıcangiller familyasına ait olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Bayram Murat Asma, kavun ile muz arasında bir aromaya sahip meyvenin, kabuğu soyularak kavun gibi yenildiğini anlattı. Doç. Asma, dondurmalara katılan veya karışık meyve salatalarında garnitür olarak tüketilen pepinonun 100 gramında 5.7 gram şeker, 112 miligram C vitamini, 111 miligram potasyum, 14 miligram kalsiyum ve 13 miligram fosfor bulunduğunu kaydetti.

FAYDALARI:

İçerdiği A ve C vitaminleri sayesinde idrar yolları, solunum yolları enfeksiyonlarında vücudun direncini arttırır. Ayrıca yara ve diş iltihaplarına karşı etkilidir. Kan damarlarının kuvvetli olmasını sağlar.

Bazı insanlar sağlık iksiri diye nitelendirdikleri pepinoyu çeşitli rahatsızlıklar için tüketirken bazıları da meyve olarak hatta cilt bakımı için tüketiyor. Pepino olgunlaşmadan ve olgunluk seviyesine ulaştığı meyve hâlinde de tüketilebiliyor. Meyvenin ham hâli özellikle şeker hastaları için tavsiye ediliyor çünkü tam olgunlaşmamış pepinonun şeker oranı daha düşük olduğundan rahatlıkla kullanılabiliyor. Kanser hücrelerinin yok olmasında büyük etki sağladığı ve kolesterolü düşürdüğü kullanıcıları tarafından belirtilen meyve, hücre yenileyici özelliği ile çocukların gelişiminde; C vitamini deposu olma özelliği ile vücut direncini artırmada; kalsiyum bakımından zenginliğiyle ağrıların giderilmesinde etki sağlıyor.

Ayrıca Pepino, böbrek kumunda etkili olduğu kadar anemi hastalarına fayda sağlıyor.

Afrodizyak (Cinsel duyguları veya isteği uyaran veya artıran) etkisi yaratıyor.

Uyku düzenini dengede tutuyor.

Regl dönemini düzene sokuyor, menopoz döneminde yaşanan psikolojik sorunlarda olumlu etki yaratıyor.

K vitamini bulunduğundan kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırıyor.

Çocuklarda kemik gelişimi sağladığı, eklem romatizmasında faydalı olduğu ve hemofili (Kanın pıhtılaşmasındaki bir bozukluğa bağlı kanama hastalığı) hastalığına iyi geldiği belirtilmektedir.

Bayanlar cilt bakımı içinde kullanmaktadır. Meyveleri mideye indirip, yaşlanma hali veya belirtileri karşı (anti-aging) etkisi olması nedeniyle kabuklarını da cilt bakımı için yüzlerine sürüyorlar.

MEYVENİN BİLİNEN FAYDALI ÖZELİKLERİ

Şeker Hastalıkları,

Kemik Erimesi,

Dalak Yetmezliği (Tromoksin),

Bağırsak Kanseri,

Gen Hastaları,

Mide Rahatsızlığı,

Anemi (Kansızlık) Hastaları,

Hemofili Hastaları (Kanın Pıhtılaşmasındaki Bir Bozukluğa Bağlı Kanama Hastalığı),

Çocuklarda Kemik Gelişimi Sağlamakta,

Eklem Romatizmasına İyi Gelmekte,

Kolesterolü Düşürmekte (Hastaları tarafından beyan edilmiştir),

Kilo Problemi Olanlar Daha Çok Tüketmektedir.


Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Türkiye'de İlk Kez Yetiştirildi - pepino
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
MücriM :: Serbest Kürsü :: Sağlık-
Buraya geçin: