MücriM
Kur'an gibi yüce bir kitabın, niçin en uzun sûresi bakara (inek) olarak adlandırılmıştır? 112
MücriM
Kur'an gibi yüce bir kitabın, niçin en uzun sûresi bakara (inek) olarak adlandırılmıştır? 112
MücriM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Tut Elimden Tut Ki Edemem Sensiz Rabbim..
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
“İnsanlara merhamet etmeyene Allah merhamet etmez.'' (Müslim, Fedâil, 66; Tirmizî, Birr, 16)
“Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir'' (Tirmizî, İlm, 14)
Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. Ama o sizin kalplerinize ve işlerinize bakar.(Müslim, Birr, 33; ‹bn Mâce, Zühd, 9;Ahmed b. Hanbel, 2/285, 539.)
Bir müslümanın diktiği ağaçtan veya ektiği ekinden insan, hayvan ve kuşların yedikleri şeyler, o müslüman için birer sadakadır.(Buhârî, Edeb, 27; Müslim, Müsâkât, 7, 10)

 

 Kur'an gibi yüce bir kitabın, niçin en uzun sûresi bakara (inek) olarak adlandırılmıştır?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
MücriM
Admin
MücriM


Mesaj Sayısı : 1746
Site Aktifliği : 5282
Kayıt tarihi : 24/09/08

Kur'an gibi yüce bir kitabın, niçin en uzun sûresi bakara (inek) olarak adlandırılmıştır? Empty
MesajKonu: Kur'an gibi yüce bir kitabın, niçin en uzun sûresi bakara (inek) olarak adlandırılmıştır?   Kur'an gibi yüce bir kitabın, niçin en uzun sûresi bakara (inek) olarak adlandırılmıştır? EmptyCuma Tem. 24, 2009 8:08 am

Hz. Musa (as.) Zamanında yaşanan “bakara” olayı bize ne anlatıyor? İneği bilirsiniz. Memelerinden şifalı süt sağdığımız, etinden protein sağladığımız mübarek bir hayvandır. Kurban olarak kesilmesi de makbuldür; kesene, kestirene sevap getirir.

Peki, inek ve kesilmesi neden önemli? Kuranda bu konudan sadece tarihe geçmiş bir topluluğun başından geçen bir olay olarak mı bahsediliyor? Bizler için, bu konu ne anlam taşıyor?

Öncelikle, tarihi olayı hatırlayalım. Mısırda Nil nehrinin taşıdığı bereketle, kızgın çöl verimli topraklara döner. Toprak sulanır, işlenir, bol ürün hasat edilir. O zamanki tarım sabana, saban da inek ve öküze dayalı olduğundan, bu hayvanlar insanların gözünde çok ama çok değer kazanır.

İneğin, hayatlarında böylesine merkezi bir yer tuttuğu bu insanlar, zamanla “inek olmasaydı, toprağı süremezdik. Rızıksız kalır ve ölürdük.” sonucuna ulaşırlar. Ona kutsal bir şeymiş gibi yaklaşırlar. Kimseye ona el sürdürmez; dokunulmasına izin vermezler. Dokunulmazlığını kazanan inek artık kutsaldır.

Ne var ki insanlar kendilerini de Nil Nehrini de toprağı da hayvanları da yaratan Allah' ı sevecekleri ve ona teşekkür edecekleri yerde, zavallı ineklere yönelince, Cenabı Hak onlara Hz. Musa'yı (AS) gönderir. Ve ineği Hz. Musa (AS) kurban edip keser. Hz. Musanın ineği kesmesi bir semboldür. Bu kesimle aslında ineğe tapma fikri, inek-perestlik inancı kesilmiş, ortadan kaldırılmış olur.

İşte nimetleri Allah' tan bileceklerine sebeplere sarılan insanlar, bu halleriyle o sebebi bir bakıma ilahlaştırmış olurlar. Bu noktada herkesinA hâlâ kesmesi gereken bir ineği vardır. Çağlara ve kişilere göre “inek”ler, yani vesileler değişiyor; ama inek ve ineğin kesilmesi olayının taşıdığı anlam değişmiyor.

Sorularla İslamiyet
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://mucrim.eniyiforum.org
 
Kur'an gibi yüce bir kitabın, niçin en uzun sûresi bakara (inek) olarak adlandırılmıştır?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Çoçuğa isim koyarken Kuran'da yer alan isimler mi konmalı yoksa anlamı güzel olupta Kuran'da geçmeyen isim de konabilir mi?
» Ey Nefsim Kıyamet Süresi bak ne diyor? Kıyamet Süresi Meali
» .. Bakara 216 ..
» ...Yol uzun ~ Yük ağır...
» İyimser Ol Uzun Yaşa

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
MücriM :: Mânâ :: Kur'an-ı Kerim-
Buraya geçin: