MücriM
Kirlenmiş iş elbiseleriyle namaz kılınır mı? 112
MücriM
Kirlenmiş iş elbiseleriyle namaz kılınır mı? 112
MücriM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Tut Elimden Tut Ki Edemem Sensiz Rabbim..
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
“İnsanlara merhamet etmeyene Allah merhamet etmez.'' (Müslim, Fedâil, 66; Tirmizî, Birr, 16)
“Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir'' (Tirmizî, İlm, 14)
Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. Ama o sizin kalplerinize ve işlerinize bakar.(Müslim, Birr, 33; ‹bn Mâce, Zühd, 9;Ahmed b. Hanbel, 2/285, 539.)
Bir müslümanın diktiği ağaçtan veya ektiği ekinden insan, hayvan ve kuşların yedikleri şeyler, o müslüman için birer sadakadır.(Buhârî, Edeb, 27; Müslim, Müsâkât, 7, 10)

 

 Kirlenmiş iş elbiseleriyle namaz kılınır mı?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
MücriM
Admin
MücriM


Mesaj Sayısı : 1746
Site Aktifliği : 5282
Kayıt tarihi : 24/09/08

Kirlenmiş iş elbiseleriyle namaz kılınır mı? Empty
MesajKonu: Kirlenmiş iş elbiseleriyle namaz kılınır mı?   Kirlenmiş iş elbiseleriyle namaz kılınır mı? EmptyC.tesi Ekim 11, 2008 10:26 am

Soru: Biz bir et firmasında çalışıyoruz. Önlüklerimize ve elbiselerimize devamlı kan bulaştığını düşünecek olursak namazlarımızı nasıl kılmalıyız?

Cevap: Elbisede, bedende veya namaz kılınan yerde bulunduğunda namazın sıhhatine engel olan pis şeylere, necaset denir. Fıkıh kitaplarımız necaseti ikiye ayırarak ele almışlardır. Bunlardan kati delille sabit olup, necaset kabul edilmesinde ihtilaf bulunmayanlara necaseti galize (ağır pislik) dendiği gibi, kesin delille sabit olmayanlara da necaseti hafife (hafif pislik) denir. Pis olan bir şeyin namaza engel olan miktarı da, bu iki guruptan hangisine girdiğine göre değişir.

Giysilerde, bedende veya namaz kılınacak yerde bulunan necaseti galizadan, katı ise yaklaşık 3 gr. kadarı; sıvı ise avuç içinden fazla bir alanı kaplayacak miktarı namazın sıhhatine engel olur. Kan da, ağır necasettendir. Dolayısıyla, bedende veya elbisede bulunan kan, avuç miktarını geçecek olursa, namazın sıhhatine engel olur. Meselenin detayı fıkıh kitaplarında taharet bölümlerinde anlatılmaktadır.

Kasaplık mesleğini yapan kişiler, namaz kılarken önlüklerini çıkararak namazlarını kılmalıdırlar. Veya iş yerlerinde temiz bir elbise bulundurmalı ve namaz kılmadan önce bu elbiselerini giyerek ibadetini ifa etmelidirler.

Bu şekilde temizliğe riayet edilemeyen işlerde çalışan kimselerin, elbiselerinin üzerine tulum, önlük vb. gibi şeyler giyerek çalışmaları, namaz vaktinde bunları çıkararak temiz elbiseleriyle namazlarını kılmaları da düşünülebilir.

Burada şunu da ilave etmeliyiz ki, hiç kimse temiz elbisem yok, dolayısıyla namaz kılmamalıyım gibi mazeretlerle namazını terk etmemelidir. Bu hususta mümkün olduğunca önceden tedbirini almalıdır. Bununla beraber, eğer bir kişinin temiz elbisesi yoksa ve namaz vakti içinde buna imkân bulamayacaksa devreye zaruretler girecektir. Ve namazı kılmamaktansa, son çare olarak o haliyle bu kişiye namazı kılması söylenir.





<
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://mucrim.eniyiforum.org
 
Kirlenmiş iş elbiseleriyle namaz kılınır mı?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Kıbleyi bilmeden, seccade yokken nasıl namaz kılınır?
» Namaz Namaz Namaz Yine ve Elbette Namaz
» Teyemmüm yaparak namaz kılan bir kimse namaz vakti çıktıktan sonra suyu bulsa kıldığı namazı kaza etmesi gerekir mi?
» Aceleyle kılınan namaz, namaz sayılmaz
» Namaz Vakti - Namaz Vakitleri Programı 2.8.4

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
MücriM :: Mânâ :: Soru-Cevap ve Güncel Fetvalar-
Buraya geçin: