MücriM
2009 ÖSS Tercihinde Püf Noktalar 112
MücriM
2009 ÖSS Tercihinde Püf Noktalar 112
MücriM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Tut Elimden Tut Ki Edemem Sensiz Rabbim..
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
“İnsanlara merhamet etmeyene Allah merhamet etmez.'' (Müslim, Fedâil, 66; Tirmizî, Birr, 16)
“Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir'' (Tirmizî, İlm, 14)
Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. Ama o sizin kalplerinize ve işlerinize bakar.(Müslim, Birr, 33; ‹bn Mâce, Zühd, 9;Ahmed b. Hanbel, 2/285, 539.)
Bir müslümanın diktiği ağaçtan veya ektiği ekinden insan, hayvan ve kuşların yedikleri şeyler, o müslüman için birer sadakadır.(Buhârî, Edeb, 27; Müslim, Müsâkât, 7, 10)

 

 2009 ÖSS Tercihinde Püf Noktalar

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
aSuDe
Admin
aSuDe


Rep Puanı : uğurböcüğü
Mesaj Sayısı : 2142
Site Aktifliği : 6286
Kayıt tarihi : 24/09/08
Yaş : 39

2009 ÖSS Tercihinde Püf Noktalar Empty
MesajKonu: 2009 ÖSS Tercihinde Püf Noktalar   2009 ÖSS Tercihinde Püf Noktalar EmptyÇarş. Tem. 29, 2009 6:17 am

2009 ÖSS Tercihinde Püf Noktalar
29 Temmuz 2009 07:57

ÖSYS tarafından 2009-ÖSS'de yapılan baraj puanları düşürme ve kontenjan artışları, tercihlerde temel belirleyici etken oldu

Adayların tercihlerinde yanılgıya düşmemeleri ve adaylara yardımcı olmak için uzmanlar, tercihlerde dikkat edilmesi noktaları şu şekilde açıkladı:
1- 2009 ÖSS'de ortak alan geçişleri daha fazla oluştu. ÖSYM bu yıl 2009-ÖSS kontenjanlar kılavuzuna, geçen yıl bölümlere son giren aday sayısını koyarak adaylara yol gösterdi. Bu durumu göz önünde bulundurun.

2- 2009-ÖSS'ye 2008-ÖSS'den daha az aday başvurmuş ve sınava girmiştir. Ancak baraj puanların düşürülmesi dolayısıyla tercih yapacak aday sayısı daha fazla olacaktır.
3- 2009-ÖSS tercihlerinde adaylar tercihlerini kendi başarı sıraları ile kılavuzdaki 0,8 ek puanlı yerleştirme sıralarını karşılaştırarak yapmalıdırlar.

4- ADAYLARIN ÖSS-1. bölüm puanları (SAY-1, EA-1, SÖZ-1) puanları daha yüksek olabilir. Dolayısıyla adaylar bu puanlarını kullanmak isteyebilirler. Ancak unutulmamalıdır ki bu bölümde hem kontenjan azdır. Hem de aday sayısı daha fazladır.
6- ADAYLAR kendi alanlarına göre hangi yükseköğretim programını seçebileceklerini iyi bilmelidirler. Adaylar karnelerinde hesaplanan yerleştirme puanlarından hangilerini tercihte kullanabileceklerini bilmelidirler.

7- ADAYLARA altı adet ham puan (SAY-1, SAY-2, EA-1, EA-2, SÖZ-1, SÖZ-2) girmişse DİL ve buna bağlı olarak yerleştirme işleminde kullanabilecekleri AOBP katkılı Y-ÖSS puanları hesaplanmıştır. Sınav sonuç karnelerinde bu puanlar ve bu puanların sıralamaları ve yüzdelik dilimleri yer alacaktır. Aday bu karneleri mutlaka bir uzmana yorumlatmalıdırlar.
8- MESLEK liseleri öğrencileri birinci bölüm puanlarının ek puanlı olarak hesaplanmış puanlarını yerleştirmede kullanacaklardır.
9- SINAVSIZ geçişe başvuran adaylar ÖSS girmişlerse hem ÖSS puanlarını hem de sınavsız geçiş hakkını beraber kullanabilirler.
10. VAKIF üniversitelerinin yerleştirme başarı sıraları ölçü olarak kullanılamaz. Vakıf üniversitesi tercih edecek adayların mutlaka üniversiteyi görmeleri gerekmektedir.

LİSTE HAZIRLANIRKEN
2009 ÖSYS sonuç belgesinde yer alacak ÖSS puanları 145 binin altında olan adayların tercih hakkı bulunmadığından bu adaylar tercih formlarını doldurmayacaklardır. Ancak; bu puanlardan 145 bin-164 bin 999 arasında puan alan adaylar yalnız açık öğretim programları, ön lisans programlarını (meslek liseleri öncelikli olmak üzere) tercih edebilirler. SAY- 1, EA-1 ve SÖZ-1 puanlarından en az 165 bin ve daha fazla puan alan adaylar ise açık öğretim programlarının yanında, tablolarda belirtilen lisans programlarını (yüksekokullara) ve meslek liselerine hak tanınmış lisans programlarını tercih yapabileceklerdir. SAY-2,EA-2, SÖZ-2 ve DİL puanında 165 bin ve daha fazla puan alan adaylar ise lisans programlarını tercih etme hakkına sahiptirler.
ADAYLAR tercih yapma hakları bulunan tablolardan toplam 24'ü geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabileceklerdir.

TERCİH alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih formunda yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört programın kodlarını, tercih formundaki birinci sıra numaralı yerden başlayarak tercih sırasına göre yazmalı ve kodlamalıdır. Tablo-3B'de ve Tablo-4'te (2009- ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu) 2008-ÖSYS sonuçlarına göre, yükseköğretim programlarının ilgili başarı sıralamasında o bölüme ne son ilgili puan türünde kaçıncı öğrencinin yerleştiği yer alacaktır. Bu sıralamalar ilgili yükseköğretim programlarının ne kadar çok istendiğini gösterir. Tercihlerinizi yaparken bu sıralamalar ile kendi sıralamanızı gözönünde tutmanız yararınıza olabilir.

Yaşar ÖZAY
Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Yazdır
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
2009 ÖSS Tercihinde Püf Noktalar
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» ÖSS Tercihinde Bugün Son Gün
» Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu’nun 2009 Berat Kandili Mesajı
» Ramazan Bayramı Tebrigi | 20.09.2009 |
» 7. Türkçe Olimpiyatları 2009 - mp3 indir Download
» KPSS 2009 sonuçları için TIKLAYIN

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
MücriM :: Serbest Kürsü :: Günlük Haberler-
Buraya geçin: