MücriM
Allahü tealaya Onun 99 isminden başka, Padişah, Sultan, Rabb, Mevla, Çalap, Hüda gibi isimler söylemek caiz olur mu? 112
MücriM
Allahü tealaya Onun 99 isminden başka, Padişah, Sultan, Rabb, Mevla, Çalap, Hüda gibi isimler söylemek caiz olur mu? 112
MücriM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Tut Elimden Tut Ki Edemem Sensiz Rabbim..
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
“İnsanlara merhamet etmeyene Allah merhamet etmez.'' (Müslim, Fedâil, 66; Tirmizî, Birr, 16)
“Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir'' (Tirmizî, İlm, 14)
Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. Ama o sizin kalplerinize ve işlerinize bakar.(Müslim, Birr, 33; ‹bn Mâce, Zühd, 9;Ahmed b. Hanbel, 2/285, 539.)
Bir müslümanın diktiği ağaçtan veya ektiği ekinden insan, hayvan ve kuşların yedikleri şeyler, o müslüman için birer sadakadır.(Buhârî, Edeb, 27; Müslim, Müsâkât, 7, 10)

 

 Allahü tealaya Onun 99 isminden başka, Padişah, Sultan, Rabb, Mevla, Çalap, Hüda gibi isimler söylemek caiz olur mu?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
MücriM
Admin
MücriM


Mesaj Sayısı : 1746
Site Aktifliği : 5282
Kayıt tarihi : 24/09/08

Allahü tealaya Onun 99 isminden başka, Padişah, Sultan, Rabb, Mevla, Çalap, Hüda gibi isimler söylemek caiz olur mu? Empty
MesajKonu: Allahü tealaya Onun 99 isminden başka, Padişah, Sultan, Rabb, Mevla, Çalap, Hüda gibi isimler söylemek caiz olur mu?   Allahü tealaya Onun 99 isminden başka, Padişah, Sultan, Rabb, Mevla, Çalap, Hüda gibi isimler söylemek caiz olur mu? EmptyPtsi Ağus. 03, 2009 8:08 pm

Allah’ın isimleri, yalnız 99 olarak meşhur olan güzel isimlerden ibaret değildir. Bu isimler, diğer isimlerin manalarını da ihtiva eden geniş muhtevaya sahip oldukları için bir bakıma esas kaynak isimler olarak zikredilmiştir.

Kurtubî gibi bazı alimler, Kuır’an’da geçen güzel isimlerle birlikte Allah’ın 99 sayısından çok fazla olan sayılara ulaşmışlardır.

Soruda yer alan “Rabb, Mevla” isimleri zaten Kur’an’da açıkça geçmiştir.

Huda ismi, Farsça ve Kürtçe’de sahip/malik anlamında olup Allah’ın her şeyin sahibi olduğunu ifade eder. Bu sebeple Allah için kullanılmaktadır ve caizdir. Padişah, Çalap gibi kelimelerin kullanılıp kullanılmaması hakkında alimler arasında ihtilaf vardır. Bazılarına göre, Kur’an ve hadislerde geçmeyen isimler kullanmak doğru değildir. Diğer bazılarına göre ise, Allah’ın Zat-ı Akdesine, yüce sıfatlarına uygun olan isimler kullanılabilir. Bediüzzaman Said Nursî’nin de aralarında bulunduğu alimlerin önemli bir kısmı bu görüştedir. Nitekim, Bediüzzaman, Allah için “Padişah-ı Ezelî” ifadesini kullanmıştır.

Şu hususa dikkat etmek gerekir ki, bizim gibilere düşen, Kur’an ve hadislerde geçen veya itimat ettiğimiz büyük alimlerden duyduklarımız dışında, Allah’a herhangi bir isim takmaktan uzak durmaktır.

İlave bilgi için tıklayınız:
Allah'ın isimleri hakkında bilgi verir misiniz?
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://mucrim.eniyiforum.org
 
Allahü tealaya Onun 99 isminden başka, Padişah, Sultan, Rabb, Mevla, Çalap, Hüda gibi isimler söylemek caiz olur mu?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Bilgisayarımıza lisansız bilgisayar programı yüklemek caiz olur mu?
» Hüdâ ve Hevâ
» “. . . . .” Buraya Onun Adını Yaz..
» Allahu Tealanın Varlığını İspatlıyoruz...
» Hz. Mevla'nın Namaz Yorumu

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
MücriM :: Mânâ :: Allah (cc)-
Buraya geçin: