MücriM
Olsa da Yesek Günün Menüsü 112
MücriM
Olsa da Yesek Günün Menüsü 112
MücriM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Tut Elimden Tut Ki Edemem Sensiz Rabbim..
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
“İnsanlara merhamet etmeyene Allah merhamet etmez.'' (Müslim, Fedâil, 66; Tirmizî, Birr, 16)
“Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir'' (Tirmizî, İlm, 14)
Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. Ama o sizin kalplerinize ve işlerinize bakar.(Müslim, Birr, 33; ‹bn Mâce, Zühd, 9;Ahmed b. Hanbel, 2/285, 539.)
Bir müslümanın diktiği ağaçtan veya ektiği ekinden insan, hayvan ve kuşların yedikleri şeyler, o müslüman için birer sadakadır.(Buhârî, Edeb, 27; Müslim, Müsâkât, 7, 10)

 

 Olsa da Yesek Günün Menüsü

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
MücriM
Admin
MücriM


Mesaj Sayısı : 1746
Site Aktifliği : 5282
Kayıt tarihi : 24/09/08

Olsa da Yesek Günün Menüsü Empty
MesajKonu: Olsa da Yesek Günün Menüsü   Olsa da Yesek Günün Menüsü EmptyPtsi Eyl. 14, 2009 12:37 pm

Bugün size alışık olduğunuz lezzetlerin dışına çıkarak farklı tarifler hazırladım. Zeytinyağlı ayva, bal kabaklı gözleme, peynir topları ve nar jölesiyle zenginleştirdiğim zahter salatasını beğeneceğinizi düşünüyorum. Daha çok pastırmalı ve kuşbaşı etli yapılan kuru fasulyeyi ise bir de piliç kanatlarıyla demeninizi öneririm. Bal kabaklı gözleme çay yanında yenilebilecek hafif bir aparatif. Misafirlerinize gönül rahatlığı ile ikram edebilirsiniz.

ZEYTİNYAĞLI AYVA

Olsa da Yesek Günün Menüsü Food01

Malzemeler: (4 kişilik )
400 gr ayva (2 adet), 100 gr havuç, 100 gr patates (küp doğranmış), 20 gr şeker, 20 gr tuz, 1 diş sarımsak, 100 ml zeytinyağı, 100 gr arpacık soğan, 1 ml limon suyu.

Yapılışı: Ayvaları soyduktan sonra ikiye bölüyoruz. Ortalarını temizleyip içlerini oyuyoruz. Kararmaması için limonlu suda bekletiyoruz. Tenceremize bir miktar zeytinyağı koyuyoruz, soğanı, sarımsağı, daha sonra havucu ekleyip kavuruyoruz. Kalan zeytinyağı, limon suyu, şeker, tuz ve 300 ml su ile sos yapıyoruz. Sosun içerisine küp küp doğranmış patatesleri katıyoruz, 10 dakika sonra ayvaları ekleyip 5 dakika pişirdikten sonra soğumaya bırakıyoruz.


PİLİÇ KANATLI KURU FASULYE

Olsa da Yesek Günün Menüsü Food02

Malzemeler: 400 gr kuru fasulye, 600 gr kanat (yaprak kısmı), 200 gr sivri biber, 300 gr kuru soğan, 100 gr domates salçası, 4 diş sarımsak,
35 gr tuz, 10 gr kuru fasulye, 100 gr tereyağ, 10 gr pul biber.

Yapılışı: Bir gün önceden ıslattığımız fasulyelerimizi yıkayıp suda haşlayalım. Derin bir tavada soğan ve sarımsaklarımızı kavuralım, salçayı ekleyerek katı bir sos elde edelim. Biraz yumuşamış olan fasulyeleri ekleyerek derin güveç içine kanatları da koyalım. Üstüne küp doğranmış biberleri, domatesleri ve tereyağını da ekleyerek güvecimizin ağzını iyice kapatalım. 1 saat 30 dakika piştikten sonra servise hazırdır.


BAL KABAKLI GÖZLEME

Olsa da Yesek Günün Menüsü Food03

Malzemeler: 400 gr balkabağı (kabukları soyulmuş ve ayıklanmış), 4 adet yufka, 50 gr toz şeker, 5 gr tarçın, 200 gr domates, 200 gr salatalık, 200 gr yoğurt, 200 gr tereyağı.

Yapılışı: Geniş bir tencerenin ortasına ızgarayı yerleştiriyoruz. Tenceremize, ızgaraya değmeyecek kadar su dolduruyoruz. Kabakları ızgaranın üstüne dizip kapağını kapatıyoruz. Kabakları püre haline gelecek kadar pişiriyoruz. Buharda pişirdiğimiz kabakların içine şeker ve tarçını ilave ettikten sonra püre haline getiriyoruz. Yufkalarımızı dört eşit parçaya bölüp içlerine ikişer kaşık püremizden koyuyoruz ve her yanı aynı kapalı olacak şekilde katlıyoruz. Tavamıza az miktarda yağ koyuyoruz. Kızdırdığımız tavamızda gözlemelerin her iki tarafını kızartıyoruz. Servis tabağımıza dilim şeklinde kestiğimiz domates ve salatalığımızı yerleştiriyoruz.


ZAHTER SALATASI, PEYNİR TOPLARI VE NAR JÖLESİ

Olsa da Yesek Günün Menüsü Food04


Malzemeler: Bir demet zahter otu, 200 gr. buğday, 1 adet nar, 1 adet kırmızı soğan, 100 gr. ezine peyniri, 50 gr. krema, 50 gr. sızma zeytin yağı, 80 gr. nar ekşisi, 3 dilim baget ekmeği, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber.

Yapılışı: Ezine beyaz peynirimizi rendeliyor ve kremamızla karıştırıp elimizle küçük toplar yapıyoruz, daha sonra bu toplarımızı bir süre buzdolabında tutup sıkılaşmasını bekliyoruz. Ardından fırında 120 derecede 1 saatte gevrek haline getirdiğimiz baget ekmek dilimlerimizi de soğumaya bırakıyoruz. Buğdayımızı bir saat ısladıktan sonra haşlamaya başlıyoruz. İstediğimiz kıvama geldiğinde soğuk su ile yıkayıp soğutuyoruz. Yıkayıp kabaca kıydığımız zahterimizi, ince kıyılmış kırmızı soğanımızı ve nar tanelerimizle bir araya getirip; nar ekşisi, sızma zeytinyağı, tuz ve karabiber ile lezzetlendirip karıştırıyoruz. Yanına da nar suyunu kaynattıktan sonra 2 yaprak jelatin ile kıvam kazandırdığımız nar jölesini küçük küpler halinde kesip tabağımızı süslüyoruz.
Eyüp Kemal Sevinç - Zaman
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://mucrim.eniyiforum.org
aSuDe
Admin
aSuDe


Rep Puanı : uğurböcüğü
Mesaj Sayısı : 2142
Site Aktifliği : 6286
Kayıt tarihi : 24/09/08
Yaş : 39

Olsa da Yesek Günün Menüsü Empty
MesajKonu: Geri: Olsa da Yesek Günün Menüsü   Olsa da Yesek Günün Menüsü EmptyPtsi Eyl. 14, 2009 12:51 pm

hımm harika menüler yemek yimek smileyi yemek yimek smileyi yemek yimek smileyi deneyip yapmak lazım.. tşekkürler Mücrim gülme
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
aSuDe
Admin
aSuDe


Rep Puanı : uğurböcüğü
Mesaj Sayısı : 2142
Site Aktifliği : 6286
Kayıt tarihi : 24/09/08
Yaş : 39

Olsa da Yesek Günün Menüsü Empty
MesajKonu: Geri: Olsa da Yesek Günün Menüsü   Olsa da Yesek Günün Menüsü EmptyPtsi Nis. 05, 2010 8:56 am

Sütlü Kırmızı Mercimek Çorbası

Olsa da Yesek Günün Menüsü IMG_00032

Tam bahar geliyor, güneş yüzünü gösteriyor derken, kar yağışı ve kuru soğuk yeniden ortaya çıktı.
Sonuç: Öksürük ve ateş.
Antibiyotik vermeden bu durumdan kurtulabilmenin yolları: Ateş düşürücü, besleyici çorbalar, bol sıvı, sıcak bir ev, anne şefkati ...
Beslenme uzmanının önerisine göre, çocuklar için hazırlanan çorbalara, pişirildikten sonra çiğ yağ eklenmeliymiş (zeytinyağı yada tereyağı).
Bu öneri doğrultusunda, zeytinyağı ve limon karışımından oluşan sosu çorba tabağına ekledim.
Tarif Prof. Dr. Ayşe Baysal' a ait (Türk Mutfağından örnekler Kitabı).
Malzemeler

  • 2/3 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 baş orta boy soğan
  • 4 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı (silme) un
  • 5 su bardağı su , kemik suyu veya tavuk suyu
  • 1 adet yumurta
  • 1 subardağı süt
  • tuz
  • karabiber
  • süslemek için nane
  • küçük küçük doğranıp , fırında kızartılmış ekmek paçaları
Yapılışı

  1. Soğanı ince ince doğrayıp, yağla birlikte tencereye koyun( ben yağı sonradan ekledim). Unu ekleyip kısık ateşte , tencerenin kapağını kapatarak 2-3 dakika öldürün( ben unu kavurmayıp direk kemik suyu ekledim).
  2. Su ve mercimeği ekleyip kaynayıncaya kadar karıştırın.
  3. Tuzu ekleyip mercimekler iyice yumuşayana kadar pişirin.
  4. Çorbayı blenderdan geçirip, karabiber ekleyerek kısık ateşte pişirmeye devam edin.
  5. Ayrı bir kapta yumurtayı ,sütle iyice çırpıp içine sıcak çorbadan bir kaç kaşık alarak ılıtın. Süt- yumurta karışımını çorbaya yavaş yavaş eklerken çorbayı sürekli karıştırın (ben bu aşamada çorbayı tekrar blenderdan geçirdim).
  6. Çorba kaynayınca altını kapatın.
  7. Üzerine nane serpip , küçük küçük doğrayıp fırında pembe renkte kızarttığınız ekmek parçacıklarıyla servis yapın.



ISPANAKLI PATATES KÖFTESİ
Olsa da Yesek Günün Menüsü IMG_0018.3
Vejetaryen beslenme için önerilen güzel ve pratik bir tarif . Önce patatesle köfteyi hazırlıyorsunuz sonra kavurduğunuz ıspanakları üzerine yerleştirip , kaşar peyniri ve domates sosla birlikte fırına veriyorsunuz.
Malzemeler
Patates Köftesi için:



  • 5 adet haşlanmış patates
  • 2 dilim ekmeğin içi
  • 2/3 demet maydanoz
  • 5 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/4 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Üzeri için:


  • 300 gr ıspanak
  • 1 küçük kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı kadar rendelenmiş kaşar peyniri
  • ıspanağı kavurmak için zeytinyağı
  • patatesi kızartmak için 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 adet domates(rendelenmiş)
Yapılışı
Haşlanmış patatesleri rendeleyip iyice yoğurun.İnce kıyılmış maydanoz, ıslatılmış ekmek içleri, yumurta, kaşar peyniri ile baharatları ekleyip bir süre daha yoğurun.Yağlanmış tavada yuvarlak şekillendirdiğiniz köfteleri kızartın. Diğer taraftan soğan ve sarımsakla birlikte ıspanağı kavurun . Patatesleri fırın tepsisine dizin, herbirinin üzerine bir parça ıspanak koyun en üste kaşar peyniri serpiştirin. Rendelenmiş domatesleri ekleyerek 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.


Olsa da Yesek Günün Menüsü IMG_0208_2
Luhum Pilavı
Uzun süre yapmayı istediğim bu pilav gerçekten damak tadına düşkün olanlar için. Denemenizi tavsiye ederim.Tarif" Osmanlı Mutfağı (Tuğrul Şavkay)".
Malzemeler
Hamuru için: 1 su bardağı soda , 2,5 su bardağı un,2 adet yumurta, 150 gr tereyağı (ben hiç yağ koymadan hamurunu yaptım),luhumları kaynatmak için su, lezzet vermek için et suyu.
Sosu için: 2 orta boy soğan, 3 orta boy domates(domates püresi kullandım),500 gr kavrulmuş kıyma, tuz , karabiber(ben sosuna zeytinyağı ekledim)
Yapılışı
Bir kaba, soda , yumurta, ve yağı koyup karıştırın, unu ekleyip kulak memesi yumuşaklığında hamur yapın. Hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın. Her bir yumağı unlayarak incecik açın, parmak kalınlığında şeritler kesip bunları kare kare(1/2 cm'lik) keserek bir bezin üzerinde kurumaya bırakın. Diğer tarafta sosu hazırlamak için soğanı yağda pişirin, domatesleri ekleyip bir- iki taşım kaynatın kıymayı katın .Hazırladığınız luhumları tuzlu sıcak suda haşlayıp kevgirle başka bir tencereye alın ve üzerine et suyu gezdirin. Biraz dinlendirip et suyunu çektirin. Servis yaparken sosu pişen luhumların üzerine dökün.






Olsa da Yesek Günün Menüsü IMG_0062

1900 'lü yıllardan beri çikolata üreten Hershey 'in gönderdiği tarifleri zaman zaman deniyorum. "Valantine Day Chocolate Cookie 'de bunlardan biri. Tarifte verilen katı yağ yerine ben taze süt kaymağı kullandım. Tahta çubuklar ise çocukların yediği magnum dondurmalardan sakladıklarım. Üzerlerini esmer şeker serpiştirerek süsledim. Ama sade olanlar daha çok beğenildi.Tarifin orjinaline buradan bakabilirsiniz.

Malzemeler: 14 adet Kurabiye
1 cup=250 ml su bardağı

  • 2/3 cup taze süt kaymağı
  • 1 +1/4 cup sugar
  • 1 yemek kaşığı su
  • 1 yemek kaşığı vanilya
  • 1 yumurta
  • 2 cup un
  • 1/2 cup kakao
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 14 adet tahta çubuk


Yapılışı

Fırını 180 dereceye ayarlayın ve ısıtın. Hamur kabına kaymak , şeker, su ve vanilyayı koyarak mikserle çırpın. Yumurtayı ekleyin ve çırpmaya devam edin. Sonra un , kakao , tuz ve kabartma tozunu ekleyip yoğurun .

Olsa da Yesek Günün Menüsü IMG_0039
Hamur sertçe ama ele yapışmayan kıvamda olmalı. Gerekirse, daha iyi şekil alması için buzdolabında dinlendirebilirdiniz. Ben birkaç saat beklettim sonra tekrar oda ısına getirip şekillendirdim.

Olsa da Yesek Günün Menüsü IMG_0044

Hamurdan 1/4 cup lık parçalar alarak yuvarlak şekil verip çubuklara geçirin. 180 derecede ısıttığınız fırında 15-20 dakika pişirin. Fazla pişirmek kurumalarına sebep oluyor. Soğuyan kurabiyeleri esmer şeker serpiştirerek süsleyebilirsiniz.

Olsa da Yesek Günün Menüsü IMG_0052
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Olsa da Yesek Günün Menüsü
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Günün Menüsü
» İşte Size Bayram Menüsü!
» || Günün Ayet-i Kerime'si ||
» “Bin haysiyetim olsa…”
» Küçük Ahmed - (Olsa Dünya - Bekliyor)

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
MücriM :: Serbest Kürsü :: Kültür - Sanat-
Buraya geçin: