MücriM
Hacc İle İlgili Bilmemiz Gereken Herşey! 112
MücriM
Hacc İle İlgili Bilmemiz Gereken Herşey! 112
MücriM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Tut Elimden Tut Ki Edemem Sensiz Rabbim..
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
“İnsanlara merhamet etmeyene Allah merhamet etmez.'' (Müslim, Fedâil, 66; Tirmizî, Birr, 16)
“Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir'' (Tirmizî, İlm, 14)
Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. Ama o sizin kalplerinize ve işlerinize bakar.(Müslim, Birr, 33; ‹bn Mâce, Zühd, 9;Ahmed b. Hanbel, 2/285, 539.)
Bir müslümanın diktiği ağaçtan veya ektiği ekinden insan, hayvan ve kuşların yedikleri şeyler, o müslüman için birer sadakadır.(Buhârî, Edeb, 27; Müslim, Müsâkât, 7, 10)

 

 Hacc İle İlgili Bilmemiz Gereken Herşey!

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
aSuDe
Admin
aSuDe


Rep Puanı : uğurböcüğü
Mesaj Sayısı : 2142
Site Aktifliği : 6286
Kayıt tarihi : 24/09/08
Yaş : 39

Hacc İle İlgili Bilmemiz Gereken Herşey! Empty
MesajKonu: Hacc İle İlgili Bilmemiz Gereken Herşey!   Hacc İle İlgili Bilmemiz Gereken Herşey! EmptyPtsi Kas. 23, 2009 8:27 am

Hacc İle İlgili Bilmemiz Gereken Herşey! 360_mekke-mescidiharam1


Hacc Nedir, Nasıl Yapılır?
İslâm’ın beş esasından biri olan Hacc, kelime olarak yönelmek, kastetmek, bir kimseyi ya da bir yeri çokça ziyaret etmek anlamlarına gelir. Dini bir terim olarak ise,hacc aylarında,ihramlı olarak Arafat’ta vakfe yapmak, Kabe’yi tavaf ederek ziyaret etmek ve diğer bazı görevleri yerine getirmek suretiyle yapılan ibadettir. Hacc Hicretin 9. yılında farz kılınmıştır.
Kur’an-ı Kerim’de; “Gitmeye gücü yetenlerin Kâbe’yi ziyaret etmeleri, Allâh’ın insanlar üzerinde bir hakkıdır” buyurulmuştur (Al-i İmran 3/97). Hz. Peygamber efendimiz de; “İslâm beş esas üzerine kurulmuştur:
Allâh’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in O’nun Elçisi olduğuna şahitlik etmek, namaz kılmak, zekat vermek, haccetmek ve Ramazan orucunu tutmaktır.” buyurmuştur. (Buharî, İman 2;Müslim, İman;5)
Hacc Ne Zaman Yapılır?
Hacc yapacak kişinin, hac ayları içerisinde ihrama girerek hacca başlaması gerekir. Haccın rükünlerinden olan Arafat vakfesi, Zilhiccenin 9. günü zevalden itibaren başlayıp 10. günü tan yerinin ağarmasına kadar devam eden süre içerisinde yapılır. Aynı gece güneş doğuncaya kadar Müzdelife vakfesi de yapılmalıdır.
Haccın vaciplerinden olan Şeytan taşlamanın (remy-i cimârın) zamanı, Zilhiccenin 10, 11, 12 ve 13. günleridir.
Haccın diğer rüknü olan ziyaret tavafının vakti ise, Arafat vakfesinden sonra başlayıp ömrün sonuna kadar devam eder. Sünnete uygun olan ziyaret tavafının bayramın ilk üç gününde yapılmasıdır. Ancak, daha sonraki günlerde de yapılabilir.
Hacc `ın çeşitleri
Aynı hac mevsiminde, umresiz veya umre ile birlikte yapılması bakımından hacc,
1)ifrad,
2)temettu,
3) kıran, olmak üzere üç şekilde eda edilir.
Kimler Hacc Yapabilir?
Kendisine hac farz olan kimsenin, haccını bizzat eda etmekle yükümlü olması için, sağlıklı olması, tutukluluk veya yurtdışına çıkma yasağı gibi bir engelinin bulunmaması ve yolun güvenli olması şarttır. Hac yolculuğuna katlanamayacak, ya da fiilen haccedemeyecek derecede hasta olanlar ile, yaşlılar, hac kendilerine farz olsa bile, eda ile yükümlü değildirler. Bu durumda olanlar şartları oluştuğu takdirde bizzat haccederler.
Kendisine farz olan hac ibadetini yerine getirmeden sağlığı bu görevi yerine getiremeyecek kadar bozulan kişinin ücretini ödemek suretiyle birini yerine vekil gönderip hac yaptırması veya vasiyeti üzerine ölümünden sonra varislerinin kendisine bedel olarak hac yaptırmaları gerekir.
Veda haccı esnasında Has’am kabilesinden genç bir kadın Hz. Peygamber’e (a.s.) gelerek: “Ya Rasulallâh! Allâh’ın hac hususundaki farz emri babama çok yaşlı iken erişti. Deve üzerinde bile duracak halde değil. Onun yerine vekâleten hac edebilir miyim?” diye sormuş, bunun üzerine Rasulullah (a.s.): “Evet! Vekâleten hac edebilirsin!” buyurmuştur (Buharî, Hac, 1; Müslim, Hac,71)
Hacc İle İlgili Bilmemiz Gereken Herşey! Hacerulesvet111İhram Nedir?
İhram ,hac veya umre yapmaya niyet eden kişinin, diğer zamanlarda helal olan bazı fiil ve davranışları, hac veya umrenin rükünleri tamamlanıncaya kadar kendine haram kılmasıdır.
İhramın, niyet ve telbiye olmak üzere iki rüknü vardır. Niyet, hac veya umre yapmaya karar vermektir. Niyetin dil ile yapılması müstehaptır. Telbiye ise, “Lebbeyk, Allahümme lebbeyk, lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk. İnne’l-hamde ve’n-ni’mete leke ve’l-mülk lâ şerîke lek (Allâh’ım, davetine isteyerek uydum, emrine amadeyim. Senin eşin ve ortağın yoktur. Sana yöneldim, hamd senin, nimet senin, mülk de senindir. Eşin ve ortağın yoktur)” demektir.
İhramın Yasakları Nelerdir?
Niyet ve telbiye ile birlikte ihramın yasakları başlar. İhramlıya, vücudundaki saç ve kılları kesmesi, yolması veya tıraş etmesi; tırnak kesmesi; dikişli elbise giymesi (erkekler için); güzel koku sürünmesi; süslenmek için yağ, boya vb. makyaj malzemesi kullanması; başını (erkekler için) ve yüzünü örtmesi, eldiven, çorap ve topukları örten ayakkabı giymesi; cinsi münasebette bulunması; avlanması; harem bölgesindeki bitkileri kesmesi yasaktır.Hacc İle İlgili Bilmemiz Gereken Herşey! Mekke_safa121
Hedy Nedir?
Hac ve umre sırasında Harem’de kesilen kurbanlık hayvanlara ve Kâbe’ye ve Harem bölgesine hediye olmak üzere kesilen kurbana hedy denir.
Hedy kurbanları, vacip ve nafile olmak üzere ikiye ayrılır. Kıran veya Temettu’ haccı yapanların hedy kesmeleri ile ceza kurbanları, ihsar kurbanı ve harem bölgesinde kesilmesi adanan kurbanlar vaciptir. Hac veya umre yapılırken, bir yükümlülük bulunmadığı halde kesilen kurbanlar ise nafiledir.
Hacda bulunan kişilerin, hac kurbanı (hedy) dışında, Bayram münasebetiyle nafile olarak kurban kesmek istemeleri halinde, bunu vekalet yoluyla Türkiye’de kestirmeleri daha uygun olur.
Yolculuğun her devirde kendine özgü sıkıntı ve tehlikeleri bulunmaktadır. Bu nedenle kadınların uzun yolculuklara yanlarında mahremleriyle birlikte çıkmaları uygundur. Ancak yanında refakat edecek bir mahremi bulunmayan kadın, şayet yol güvenliği varsa, tek başına yolculuk yapabilir.
Kadınların özel Durumlarında Hacc
Hacc İle İlgili Bilmemiz Gereken Herşey! 88seytan-taslama-b11Adetliyken ihrama giren veya ihrama girdikten sonra adet görmeye başlayan kadınlar, tavafın dışında haccın bütün menasikini yerine getirebilirler. Ancak tavaf edemezler. Bu durumda olan kadınlar ifrad haccına niyet ederler. Daha önce kıran veya temettu’ haccına niyet edip de, Arafat’a çıkma vaktine kadar umrelerini tamamlama imkanı bulamamış iseler, haclarını ifrad haccı olarak tamamlamaya niyet ederler. Ziyaret tavafı dışında diğer görevlerini yerine getirirler ve temizlendikten sonra ziyaret tavaflarını yaparlar.
Adetliyken ihrama girecek ve ihrama girdikten sonra adetleri bitmeden Arafat’a çıkmak durumunda kalacak hanımlar, ihrama girerken ifrad haccına niyet etmelidirler.
Hac terimleri:
1.TAVAF:
Kabe’nin çeversinde Hacer’ül esvedden başlayarak yedi kez dönmektir.Her bir dönüşe ŞAVT denir.
2.SA’Y:Kabe’nin yanındaki Safa ve Merve tepeleri arasında yedi kez gidip gelmektir.Bu tepeleri arası yaklaşık 350 metredir.
3:VAKFE:Arefe günü öğle vaktinden,bayram sabahı tan yerini ağarmaya başladığı vakte kadar Arafatta durmak demektir.
4.İHRAM:Hac ve umre yapana kişinin diğer zamanlarda mubah olan bazı fiilleri kendine haran kılması demektir.
5.MİKAT:Hac niyetiyle Mekke veya Harem bölgesine gelenlerin ihramsız geçemeyecekleri sınırlara verilen isimdir.
6.ŞEYTAN TAŞLAMA(REMY-İ CİMAR):Hacıların,bayram günleri,Mina’da,üç Cemreye ufak taşlar atmasıdır.
Öznur ZEYBEK
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Hacc İle İlgili Bilmemiz Gereken Herşey!
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Kurbanla İlgii Herşey
» Hacc`ın Anlami Ve Önemi
» İlk Hacc ve Unutulmayan Hatıralar
» Herşey Aslına Çeker
» Hazreti Meryem Vâlidemiz Hakkında Bilmemiz Gerekenler, Hayatı, İffet Abidesi Oluşu..

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
MücriM :: Mânâ :: İslami Konular-
Buraya geçin: