MücriM
Ruhi Hastalığa Neden Yakalanırız, Nasıl Korunuruz? 112
MücriM
Ruhi Hastalığa Neden Yakalanırız, Nasıl Korunuruz? 112
MücriM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Tut Elimden Tut Ki Edemem Sensiz Rabbim..
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
“İnsanlara merhamet etmeyene Allah merhamet etmez.'' (Müslim, Fedâil, 66; Tirmizî, Birr, 16)
“Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir'' (Tirmizî, İlm, 14)
Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. Ama o sizin kalplerinize ve işlerinize bakar.(Müslim, Birr, 33; ‹bn Mâce, Zühd, 9;Ahmed b. Hanbel, 2/285, 539.)
Bir müslümanın diktiği ağaçtan veya ektiği ekinden insan, hayvan ve kuşların yedikleri şeyler, o müslüman için birer sadakadır.(Buhârî, Edeb, 27; Müslim, Müsâkât, 7, 10)

 

 Ruhi Hastalığa Neden Yakalanırız, Nasıl Korunuruz?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
aSuDe
Admin
aSuDe


Rep Puanı : uğurböcüğü
Mesaj Sayısı : 2142
Site Aktifliği : 6286
Kayıt tarihi : 24/09/08
Yaş : 39

Ruhi Hastalığa Neden Yakalanırız, Nasıl Korunuruz? Empty
MesajKonu: Ruhi Hastalığa Neden Yakalanırız, Nasıl Korunuruz?   Ruhi Hastalığa Neden Yakalanırız, Nasıl Korunuruz? EmptySalı Mart 16, 2010 1:16 pm

Ruhi Hastalığa Neden Yakalanırız, Nasıl Korunuruz?

Ruhi Hastalığa Neden Yakalanırız, Nasıl Korunuruz? Depresyon_stres3


Allah-u Teala hepimizi ayrı bir fıtratta yaratmıştır. Fıtratımızdaki bu farklılıklar bizi biz yapan biricik özelliklerdir. İnsan huzurlu ve dengeli bir ruh halinde olduğu müddetçe bu farklılıkları kişi için bir ayrıcalık ve fırsattır.

Mesela, düzenli olmak güzel ve takdir edilen bir özelliktir, düzensizligi sevmemek de güzeldir. Ama düzensizliğe hiç tahammül edememek, etraf dağılacak diye çocuklu misafirden çekinmek ya da çocuklara yeterince oyun fırsatı vermemek, düzen sevmenin uç halidir. Temizlik de aynı şekilde… Öfkeli olmak da bir ölçüde olduğu müddetçe güzeldir, kişi hakkını savunabilir, mücadeleci olur, onurlu olur, ama fazla öfkeli ise zalim olur… Sukunetli davranmak güzeldir, ta ki acizliğe varmadığı müddetce, çok hırslı olmamak, mütevekkil olmak guzeldir, ta ki tembelliğe götürmediği müddetçe… Dakik olmak güzeldir, ta ki çok telaşlı olmaya götürmedikçe… İsini guzel yapmayı sevmek güzel, ama kılı kırk yararcasına kendimize eziyet edecesine ciddiye almak aşırılıktır.

Peki, bizdeki bu özellikler ne zaman uç haller alır? Hiç merak ettiniz mi? Neden normal bir insan, ruhi rahatsızlığa girer?

Kendine dur diyememekten, gidişatının nereye dogru gittiğini, yani kendini farkedememekten ve önlem alamamaktan, kişi ruhsal rahatsızlığa yakalanabilir.

Peki, neden denge bozulur? Nefsin (egonun) fazlaca stres altında kalarak yorulmasından ve ruhun da nefsin zayıflıklarını, uçluklarını dengeleyecek kadar beslenmemesinden… Ruh iyi beslendiğinde, gönul aklı dediğimiz vasıf ortaya çıkar ve kişi farkında olmadan hikmetli (isabetli) söz ve hikmetli, dengeli davranışa yönelir. Nahl Suresi 43. Ayeti kerimede Allah-u Teala;

“Eğer siz bilmiyorsanız, zikir ehline sorun”, buyuruyor. Dikkatinizi çekerim, ilim ehline değil, zikir ehline… İlim, insanı bilgili yapar ama irfan ve hikmet sahibi yapamayabilir. Biz hem kendimiz ilim ve zikre devam ettiğimiz müddetçe, hem de zikir ehlini takip ettiğimiz müddetçe, Allah’ın izniyle ciddi bir ruhi rahatsızlığa girmeyiz.

Şunu unutmayalım, hepimizin yukarıda bahsettiğim gibi zaaflarımız vardır ve hepimizin ruhi bir rahatsızlığa yakalanma ihtimalimiz vardır. Şimdiye kadar olan mesleki hayatımda bunu kendinde farkedip, aklıyla nefsini önleyebilen çok az insan gördüm, neredeyse mümkün değil, ta ki gönül ehli olma yolundaki gayretler insani dengeli bir ruh halinde tutabilir.

Hepinize ilim irfan dolu, sağlıklı günler dilerim.




Psik. Tuba Erdönmez YILDIRIM
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Ruhi Hastalığa Neden Yakalanırız, Nasıl Korunuruz?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Yüzümüzde neden sivilce çıkar, nasıl kurtuluruz?
» Bela ve musibetleri nasıl değerlendirmemiz gerekir?
» Allah Kâinatı Yaratmaya Neden Lüzum Gördü ve Neden Daha Önce Yaratmadı?
» Kur’ân nelerden bahsediyor, içinde neler var, hangi konuları ele alıyor? Bize nasıl bir çizgi çiziyor, nasıl bir hayat tarzı sunuyor? Hayata getirdiği prensipler nelerdir?
» Neden Hep Yorgunum?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
MücriM :: Serbest Kürsü :: Sağlık-
Buraya geçin: