MücriM
Yalanın küçüğü, büyüğü pembesi, beyazı olmaz 112
MücriM
Yalanın küçüğü, büyüğü pembesi, beyazı olmaz 112
MücriM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Tut Elimden Tut Ki Edemem Sensiz Rabbim..
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
“İnsanlara merhamet etmeyene Allah merhamet etmez.'' (Müslim, Fedâil, 66; Tirmizî, Birr, 16)
“Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir'' (Tirmizî, İlm, 14)
Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. Ama o sizin kalplerinize ve işlerinize bakar.(Müslim, Birr, 33; ‹bn Mâce, Zühd, 9;Ahmed b. Hanbel, 2/285, 539.)
Bir müslümanın diktiği ağaçtan veya ektiği ekinden insan, hayvan ve kuşların yedikleri şeyler, o müslüman için birer sadakadır.(Buhârî, Edeb, 27; Müslim, Müsâkât, 7, 10)

 

 Yalanın küçüğü, büyüğü pembesi, beyazı olmaz

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
aSuDe
Admin
aSuDe


Rep Puanı : uğurböcüğü
Mesaj Sayısı : 2142
Site Aktifliği : 6286
Kayıt tarihi : 24/09/08
Yaş : 39

Yalanın küçüğü, büyüğü pembesi, beyazı olmaz Empty
MesajKonu: Yalanın küçüğü, büyüğü pembesi, beyazı olmaz   Yalanın küçüğü, büyüğü pembesi, beyazı olmaz EmptyPtsi Şub. 07, 2011 7:57 pm

Yalanın küçüğü, büyüğü pembesi, beyazı olmaz

Yalanın küçüğü, büyüğü pembesi, beyazı olmaz 3059


Yalan söylemek, yalanı bir alışkanlık haline getirmek insani ve ahlaki değerleri erozyona uğratır. Prof. Dr. Suat Cebeci, yalanın büyüğü küçüğü olmadığını söyledi. Cebeci, yalanın insanlar arasındaki güven, sevgi, saygı, dostluk gibi duyguları yıprattığını belirtti.

Bazen dostlukları bitiren, bazen bir yuvayı yıkan, bazen de kişiyi işinden eden yalanın pembesi, mavisi olur mu? Yalan, insanın sosyal yaşamında ne gibi yaralara yol açıyor? Yalanın, insanlar arasında güven duygusunu yok eden son derece zararlı ve tehlikeli bir hastalık olduğuna dikkat çeken uzmanlar, "Yalan madde bağımlılığı gibi bir alışkanlık oluşturuyor." diyor.


Din eğitim bilimi üzerine çalışmalar yapan Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Suat Cebeci, yalan söylemenin ahlaki zaaf göstergesi olduğunu söylüyor. "Yalanın küçüğü, büyüğü, pembesi, beyazı olmaz." diyen Cebeci'ye göre yalan madde bağımlılığı gibi bir alışkanlık oluşturuyor ve yalanın bir türünü söyleyebilen her türlüsünü söyleyebilir. Her yalanın ya bir yanlışı örtmek ya da birisini yanlış bir düşünceye veya davranışa sevk etmek için söylendiğini ifade eden Cebeci, her iki durumun da insani ve ahlaki değerlere aykırı olduğunun altını çiziyor. Yalanın insanlar arasında güven duygusunun kaybolmasına yol açtığını ve kişiler arasında sevgi, saygı, dostluk, dayanışma ve kaynaşma duygularını yıprattığını belirten Cebeci, "Yalan, toplum değerlerini zayıflatır ve sosyal yapıyı zaafa uğratır. Her dinde ve kültürde yalan söylemek çok çirkin bir davranış olarak kabul edilir ve asla hoşgörülmez." diyor.


Prof Dr Suat Cebeci, yalan söylemenin sadece iki durumda istisnası olduğunu ifade ediyor: "Dinimizde yalan söylemek kabul edilemez bir davranıştır. Bunun sadece iki istisnası vardır. Biri savaş sırasında düşmanı aldatmak için, diğeri de parçalanmak üzere olan bir ailede eşler arasını düzeltmek ve parçalanmayı önlemek için. Bunların her ikisi de asla bir ahlaki zaaf değildir. Tam aksine bunlar erdemli davranışlar olduğu için bu durumlarda yalan söylemiş kişilerin başka konularda da yalan söyleyebilecekleri var sayılamaz."


Prof. Dr. Cebeci, Peygamber Efendimiz (sas) bir hadislerinde yalancıyı münafığa benzettiğini belirterek şunları söyledi:
"Peygamberimiz, münafığın alameti üçtür der: Konuştuğu vakit yalan söyler; vaat ettiğinde hulf eder (sözünden döner), emanet edilen şeye hıyanet eder. Peygamber Efendimiz, başka bir hadisi şeriflerinde ise şöyle buyurmuştur: "Yazıklar olsun o kimseye ki, insanları güldürmek için konuşur ve yalan söylerler! Yazık ona, yazık ona!"

Ç
ocuklarda yalan alışkanlığı tehlikeli mi?

Psikolog Yasemin Eyüpoğlu, çocuklarda ortalama 4-6 yaş arasına tekabül eden dönemde adına yalan denemeyen ama doğru olmayan söylemler görülebileceğini aktarıyor. Bu dönemdeki yalanları bir davranış bozukluğu olarak nitelendirmenin yanlış olduğunu belirten Eyüpoğlu, "Soyutlama becerisinin arttığı bu dönemde çocuk, ötekini ne kadar kandırabileceğini düşünür ve yalan söyler. Bu durum karşısında ebeveynin 'Emin misin? Ben öyle hatırlayamadım.' gibi çocuğa düşünme ve düzeltme alanı tanıyarak yapıcı, anlamlandırıcı bir rol üstlenmesi bu dönemi sağlıklı bir şekilde geçirmesine yardımcı olacaktır." diyor.


Ayşe Tosun
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Yalanın küçüğü, büyüğü pembesi, beyazı olmaz
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Müminde Stres Olmaz!
» Bir hanım kocasının hangi emirlerine uymadığında sorumlu olmaz?
» NAMAZI TERK ETMENİN BAHANELERİ -XI-Elimde yara var, abdestim olmaz
» Kur'an dili neden Arapça, Kuran'ı tercümesinden okusak daha iyi olmaz mı?
» Öyle bir zaman gelirki,kişinin imanı giderde haberi olmaz..Hadisini AçıklarMısınız

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
MücriM :: Mânâ :: İslami Konular-
Buraya geçin: